Pressan puhe ja kristittyjen johtajien saarnat

Niinistökin on huomannut joitakin kapitalismin ristiriitaisuuksia ja, ettei globalisoitunut markkinatalous niin siunaksellista ollutkaan.
Paavi huomasi senkin, ettei ole pakko elää hallitsemattomassa uhkapelitaloudessa. Hän vaatii talousjärjestelmän mallin muuttamista.
Pitäisi Niinistönkin sentään älykkäänä ihmisenä tajuta, että globaali kasvu on katastroofi.
Viisaat ovat sen vakuuttavasti todistaneet jo puoli vuosisataa.
Oikein sanoi, ettei kasvukaan riitä tilanetta pelastamaan, mutta pitää sitä kuitenkin toivottovana.
Järjestelmä, joka ei toimi ilman jatkuva kasvua on hirviö.
Itsekkyys on kaikkien markkinatalousteorioiden perusolettamus: kun jokainen toimii oman etunsa mukaan, niin markkinat korjaavat itse itsensä. Liberalististen taloustieteilijöiden mukaan ei pidäkään  näitä "vapaita" markkinamekanismejä yrittääkään hallita.
Hyvä, että presidentti on sentään huomannut, ettei raharulettipeli ole hallinnassa.
Tuskin pelkällä epäitsekkyydelläkään ratkaista näitä todettuja talousongelmia.
Nytkin aika monet kansalaisille tärkeät huolenpitotehtävät toimivat palkattomana vapaaehtoistyönä. Käsittäkseni se on lisääntynyt jatkuvasti viime aikoina.
Presidentti puhuu oikeudentunnosta kun arkkipiispa Mäkinen joulusaarnassaan puhui oikeudenmukaisuudesta. Siinä on olennainen näkemyksellinen ero: oikeudentunto on yksilön ominaisuus, oikeudenmukaisuus  edelyttää yhteiskunnan rakenteiden muutosta.

Katselukerrat: 109

Neuvos kommentoi_ 2. tammikuu 2013 14:38
Poista kommentti

Kyllä se oli porvarin puhe ja oikeudentunto on aina tekijänsä mukainen. 

K.Tuomari kommentoi_ 2. tammikuu 2013 14:39
Poista kommentti

Miten yhteiskuntaa muutetaan vallassaolevien käytösten aikana.Raha on kaikki kaikessa,ilman omaatuntoa.Mitä rikkaanpi olet sitä enemmän sinua pokkuroidaan,ja lahjotaan.Rahamaailma ei tee mitään muita korjauksia kuin koko potin vievät.Pankit laajentavat "territoryaan",USAssa puhutaan lamasta,mutta samanaikaisesti joka risteykseen lisätään uusi pankki.Jonakin päivänä kansan on herättävä ymmärtämään ketkä heitä vievät.

K.Tuomari kommentoi_ 2. tammikuu 2013 15:07
Poista kommentti

Paavin asemassa on hyvä antaa tyhjiä neuvoja,esiintyen hurskaana katolilaisten johtajana.Vatikaani on yksi mahtavimmista järjestöistä,varakkuudessa sekä vaikutusvallassa.Tätä heidän maallista "loistoa katsellessa" tulee väkisinkin mieleen kuva Aasilla ratsastavasta miehestä,jolla oli kaikki omaisuus yllään ?

Seppo Muurinen kommentoi_ 2. tammikuu 2013 15:46
Poista kommentti

Nykyään painotetaan kolmatta sektoria kuin vapaaehtoistoimintaa,jonne palvelut eivät tarpeeksi yllä/-riitä,   miksiköhän?

Eikö voida ajatella ja käytännössä tehdä niin että nuo "ilmaiset työt" muutettaisiin työsuhteiksi,ainakin heille joilla se parhaiten sopii ... työttömyyttä kuin siihen liittyvää-kin työkyvyttömyys eläkkeelle hakevia että jopa sietä pois pyrkiviä,haluavia ; voitaisiin työllistää heille parhaiten sopiville aloille/työhön,sillä seurauksella että sillä :Elää !

Olenpa joskus tälläistäkin ehdottanut ja ilmaan heitellyt ..p-kele kun Suomi hukkuu oletusyhteiskunnan jäseniin ja kuulemma kun tekemätöntä työtä riittää - ulkoistamisesta huolimatta - ... mutta : Maksajat ulkoistettu sitä hakeville !

Yhteiskunta on lähes aina : Päättäjiensä näköinen harjoitetun politiikan takia !

ps.tuottamaton työ EI ole koskaan ollut Valtion erityissuojeluksessa,vaan kahle sille joka sitä tekee,jopa omasta halustaankin. Kaikki työ on arvokasta - onko vaan ?

Vanha Varis kommentoi_ 2. tammikuu 2013 18:25
Poista kommentti

Monet ilmaista työtä tekevät pieneläkeläiset tai peruspäiväläiset ottaisivat, hyvän mielen lisäksi, mielellään vastaan  jotain rahallistakin korvausta tekemästään työstä.

"Raha on kaikki kaikessa". Totta, kummasti tästä  pelkästä vaihto-arvon tilapäisestä mittausvälineestä on tullut kaikkea määräävä tekijä. Mitä jos tämä jo aikansa elänyt mittyksikkö otettaisiin välistä pois takkuilemasta yhteiskunnan rattaissa. Sen ylläpito kun on tullut aivan liian kalliksi vaikkapa työtunteina laskien. Oliskohan kaikki tämä rahankierrättämistyö tarpeellista tai edes arvokasta.?

Lasse Kallo kommentoi_ 2. tammikuu 2013 20:41
Poista kommentti

Hyvinhän tuo Niinistö puhui. Toivotti lopuksi Jumalan siunausta. Niinistön tähänastiseen toimintaan olen ollut tyytyväinen, vaikka mies onkin taustaltaan kokoomuslainen.

Vanha Varis kommentoi_ 3. tammikuu 2013 01:07
Poista kommentti

Hyvin puhui, siinä mielessä, että jätti paljon tulkinnanvaraa. Jokainen voi tulkita oman mielensä mukaan mitä tarkoitti oikeudentunnolla ja oleskeluyhteiskunnalla. Maahanmuuttoa vastustavat riemuitsevat kun saa tukea presidentiltä. Jotkut taas pitävät työttömät katettuun pöytään ansaisemaatta tulevina.

Joku taas piti itsestäänselvänä, että Niinistö kohdisti oikeudentunnon vetoomukseen kaikkin niihin työssään kohtamiin ihmisiin jotka kiireesiin ja tottuihin tapoihin vedoten eivät puutu asioihin vaikka tiedostavat vääryydet. Jos puhe tosiaankin rohkaisee tarttumaan asioihin ja puolustamaan väärin kohdeltuja lapsia, nuoria vammaisia ja vanhuksia, niin hyvähän se on.

K.Tuomari kommentoi_ 3. tammikuu 2013 02:47
Poista kommentti

Muuten hyvä mutta viimeisellä alueella tosi luonteesi ,ja sivistyksesi tuli selvästi esille.Toimistokieli on tosi yhdyntää ?

Vanha Varis kommentoi_ 3. tammikuu 2013 18:12
Poista kommentti

whiik esittää esimerkillään miten mutkallista ja sekavaa markkinataloudeksi sanotun raharulettipelin pyörittäminen on. Uhkapeliä ei tietenkään voi hallita vaikka ns. päättäjät epätoivoiseti yrittävät sitä säädellä ja "tasapainottaa". Vaan kun koko virityksen vivuttimena on nimenomaan epätasapaino.

Kaikkihan ne hokevat sama mantraa, laidasta laitaan vasemmalta oikalle ja vihreätkin: kasvua, kilpailukykyä, kasvua... Paavi sanoi radikaalisti: talousjärjestelmän mallia on muuttettava.

Kommentoi

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot