Yli puolitoista vuosisataa sitten Marx ennakoi tutkimuksensa johtopäätöksenä, että kapitalismi väistämättä romahtaa järjestelmän sisäisiin ristiriitoihin. Hän tuskin osasi arvata miten kauan kestää ennen lopullista romahdusta. Ei hän voinut tietää kaikkia niitä temppuja, pörssikaupan metkuja, sääntelysiirtoja, jotka markkinatalousteoretikot keksivät. Hän todisti, ettei jatkuva talodellinen kasvu ole mahdollinen. Nousukautta seuraa romahdus ja lama. Nykypolitiikot hyväksyvät jo puheissaan tällaisen vaihtelun luonnonlakina ja kuvittelevat, että uusi nousu tule kuten ennenkin kunhan nyt kestetään tämänkin laman yli.
Marx tiesi myös sen, että markkinat luovat jatkuvasti uusia tarpeita,joiden varassa kasvu on mahdollista. Mutta ei hän millään voinut kuvitella nykyisen mainonnan ja markkinoinnin masinoima mieletöntä ostomania ja tuhlausta.
Hän kiinnitti huomiota teollisuuden saastuttamaan ympäristöön, luonnon tuhoon ja piittaamattomuuteen työläisten turvallisuudesta ja terveydentilasta.
Marx romutti Pääomassa perusteet, joiden pohjalta hänen jälkeensä tulleet, liberalistista tai säänneltyä markkinataloutta kehittäneet talousteoreetikot ovat lähteneet; ennen kaikkea uskomus jatkuvan kasvuun ja kilpailun siunauksellisuuteen.
1960-luvulla vasemmistolaiset tieteilijät vannoivat "marxilaisen" tieteen nimiin, jolla oli muka ihan omat tutkimusmenetelmänsä.
Marx käytti kansantaloustieteen tutkimuksissaan johdonmukaista loogista analyysiä ja päättelyä, kuten muutkin etevät tutkijat.

Katselukerrat: 72

Pekka Järvinen kommentoi_ 15. tammikuu 2013 01:51
Poista kommentti

Sen lisäksi, että kapitalismi kulkee taloudessa ja tuotannossa kriisistä

toiseen, niin se kärjistää suhdettaan luontoon ja tuhoaa sitä säälittä

asuinkelvottomaksia, jonka edellä ihmiskunta joutuu hakemaan elintilaa

säilyttääkseen jonkinlaiset elinmahdollisuutensa.

Kapitalismi on ihmiskunnan suurin vihollinen, siksi ihmiskunta valitsee

tiekseen suunnitelmatalouden, joka on osa Marksilaisuutta.

Tuomo K. kommentoi_ 15. tammikuu 2013 07:29
Poista kommentti

"Hän kiinnitti huomiota teollisuuden saastuttamaan ympäristöön, luonnon tuhoon ja piittaamattomuuteen työläisten turvallisuudesta ja terveydentilasta."

Vilkaistaanpa Suurta Ja Mahtavaa... Mitenkäs se luonnon tuho ja piittaamattomuus siellä?

Kommarien yhteiskunnassa millään muulla ei ole väliä kuin eliitin hyvinvoinnilla.

Kapitalismi on surkea järjestelmä, mutta parempi kuin vaihtoehdot.

Hapan Kaali kommentoi_ 15. tammikuu 2013 08:38
Poista kommentti

Oli miten oli Suomi voi hyvin ja porskuttaa, parasta AAA luokkaa Standard and Poorsin mukaan ja kehuu  vielä että tulevaisuuden nnäkymät paranemaan päin.

Mielestäni kapitalsimi kaikkine puutteineenkin on ajassamme paras järjestelmä minkä ihminen on pystynyt kehittämään. Sen lyttääminen kertonee sanojan epärelistisuudesta, utopioihin uskosta ja haihatteluun taipuvaisesta luonteenlaadusta.

Kyllä minäkin olisin kivvas sosialismin tai umpivihreyden kannattaja jos uskoisin tai uskottelisin itselleni  niiden toimivuuteen ihmisten muodostamassa yhteiskunnassa.

Eemeli kommentoi_ 15. tammikuu 2013 09:13
Poista kommentti

Kapitalismi on nykyään monen kapitalismin kannattajan mielestä läpimätä. Niin on. Kaipaa korjausta vaan sitä lienee turha odottaa. Kunnes on liian myöhäistä.

Vanha Varis kommentoi_ 15. tammikuu 2013 19:23
Poista kommentti

Jokin aika sitten käteeni osui  Nalle Ween pankin julkaisema kalliille paperille painettu lehti. Hämmästyksekseni siinä oli markkinataloutta hyvinkin kriittisesti käsitteleviä artikkeleita. Missään valtamediassa en ole törmännyt yhtä radikaaleihin näkemyksiin. Tein johtopäätöksen, että analyysejä kirjoittaneet taloustieteilijät ja julkaisijatahokin ovat käsittäneet, että  tämän talousjärjestelmän pelastaminen on liian myöhäistä.

Kommentoi

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot