Linuxin menestystarinoita

Lyhyt katsaus, joka laajenee...

Useilla aloilla tietty käyttöjärjestelmä muodostuu käytännön standardiksi ja sitä on sen jälkeen hyvin vaikea syrjäyttää. Esimerkkeinä voidaan mainita Macin käyttö graafisella alalla ja OS/2:n edelleenkin melko vankka asema pankeissa ja vakuutusyhtiöissä.

Tämä katsaus esittelee aloja, joilla Linux on jo saavuttanut tai saavuttamassa hallitsevan aseman.

Dokumentin päivitykset

Jotta aiemmin lukeneet löytäisivät uudet lisäykset, alla on niihin linkit.

12.05.02
25.04.02
25.04.02

Tiedätkö aiheeseen liittyvän sivun netissä? Lähetä sähköpostia (mainitse, haluatko alla olevalle kunniapaikalle ;) ).

Hollywood ja elokuvateollisuus

Hollywoodin ja Linuxin suhde tuli julkiseksi Titanicin kuvien digitoinnin kautta. Asiasta kertoi Linux Journal artikkelissa Linux Helps Bring Titanic to Life. Kuvien tekeminen digitaalisesti elokuviin vaatii paljon konetehoa ja käytännössä kymmeniä tai jopa satoja koneita. Linux on tehokas, muokattava (klusterointi on toteutettavissa tarpeiden mukaan), ja kokonaisen konesalin mittakaavassa säästöt lisensseissä ovat merkittäviä.

Titanicin jälkeen Linuxia on käytetty mm. Sormusten herran ja Shrekin teossa. Hyvän yleiskatsauksen antaa Linux Journalin artikkeli Industry of Change: Linux Storms Hollywood. Mielenkiintoisimpia kohtia artikkelissa on:
"Back in June 2001, Ray Feeney, technology committee chair of the Visual Effects Society said, "For the high-end part of movie making, 80-90% will be Linux-based inside of 18 months. Everything is going Linux." This sort of mass migration has never happened before in the Linux world. The tidal wave is here."

Toinen yleiskatsauksen luova artikkeli on Computer Graphics Worldin Linux Invades Hollywood. Siinä käsitellään myös eurooppalaisten studioiden suhtaumista Linuxiin ja lopussa on myös lyhyt katsaus Linuxin ja CAD/CAM-ohjelmien suhteesta.

Kolmas yleiskatsaus on Salon.comin Linux goes to the movies.

25.4.02
Linuxiin siirtyminen etenee. Dreamworks on siirtynyt käyttämään pelkästään Linuxia. Tekeillä olevaa Spirit-elokuvaa työstää tuhanteen Linux-koneeseen kasvanut ryväs. Newsforgen artikkelissa
The stallion and the penguin: DreamWorks uses Linux to create new animated film kerrotaan myös 600 Linux-työasemasta.

Pankit ja finassilaitokset

Linux-yritykset eivät enää ole suosiossa Wall Streetillä, mutta Linux on. Forbes.comin artikkeli Wall Street Embraces Linux kertoo mm. Merrill Lynchin siirtyvän käyttämään Linuxia.

Uudessa Seelannissa TSB Bank siirtyy Linuxiin ja samassa ZD Netin artikkelissa mainitaan myös Banca Commerciale Italianan siirtyneen Linuxiin ja Lontoon cityssä IBM:n mukaan jo 15 pankkia käyttää Linux-ryppäitä.

Financial Times yrittää analysoida Linuxin suosion syitä artikkelissa Why Linux Made Inroads At Financial Institutions. Lehman Brothers menetti noin 1000 palvelinta WTC-iskussa ja Linuxia testattaessa havaittiin:
"While Lehman has not yet signed a contract to install Linux, its testing showed that the system runs about twice as fast as its existing server system at roughly one-quarter of the cost, Ms. O'Connor said. "So where we needed 24, now we need 12 -- that's compelling."
Samassa artikkelissa on myös markkinatutkimustuloksia:
"A TowerGroup report on Linux's penetration in the securities industry showed that in 2000 it had 0% market share -- versus 58% for Windows NT, 38% for Unix, 3% for Windows 2000, and 1% for Novell. But TowerGroup projects that by 2004 Linux server usage will grow by 23% in this market, versus 81% for Windows 2000 and 7% for Unix. It projects that growth will slow for both Novell and Windows NT."

25.4.02
Credit Suisse First Boston on saanut Linuxiin siirtymisellä järjestelmäänsä 20-kertaisen tehon. 20 Risc-konetta korvattiin muutamalla Intel-pohjaisella koneella, jotka käsittelevät päivittäin 60 miljoonaa transaktiota. Osa tehon lisäyksestä johtuu tietysti uudemmasta raudasta, mutta Linuxilla uskotaan olevan suuren osuuden.
NETWORKnews,
Bank's faith in Linux pays dividends.

Supertietokoneet, koneryppäät

Beowulf oli ensimmäinen projekti, jonka tarkoituksena oli tuottaa Linuxille ohjelmisto, jonka avulla halvoista kaupan hyllystä ostettavista koneista ja osista voitiin tuottaa supertietokonetta vastaava ryväs. Beowulfin historia on pitkä alkaen vuodesta 1994.

Ryvästys tekniikkana lähti yleistymään juuri Beowolfin ansiosta ja sen takia tällä hetkellä Clusters@top500:n listalla nopeimmista koneryppäistä on 91 Linux-ryppäitä 100:sta nopeimmasta. Nopeimpien supertietokoneiden listalla TOP500 on myös Linux-ryppäitä, mutta tällä listalla ei luetella käyttöjärjestelmiä, joten Linuxin osuutta olisi työläs laskea.

Koneryppäiden ajatusta pitemmälle menee Grid Computing. Siinä koneet ovat hajautettu vielä enemmän eivätkä sijaitse samassa konehuoneessa. Keskeinen osa on Globus-niminen vapaata lähdekoodia oleva kokoelma ohjelmia. Sen avulla voidaan yhdistää eri paikoissa sijaitsevia koneryppäitä, jolloin muodostuu supertietokoneista koostuva supertietokone.

Nämä uudet tekniikat ovat tuoneet supertietokoneiden valmistamisen lähes kenen tahansa saataville. Zurichissä ETH hankki supertietokoneensa pieneltä 8 hengen firmalta ja kesällä 2000 se laajeni 500 prosessorin järjestelmäksi. To start a supercomputer company it only takes two brothers - Swiss Dalco delivers 500 processor system to ETH Zuerich

12.5.02

Kehitysmaat

Linux on halvempi ja toimii halvemmalla laitteistolla kuin kaupalliset käyttöjärjestelmät. Palkkatason ollessa alhainen ei siirtymisestä johtuvat kustannuksetkaan pelota kovin paljon ja usein ei edes ole, mistä siirtyä.

Kiina on suuri markkina-alue ja taloudellinen kasvu nopeaa. Sen takia Kiina on paras esimerkki Linuxin menestyksestä tällä osa-alueella. The inquirer kirjoitti Kiinan valinneen Linuxin kaupunkien käyttöjärjestelmäksi artikkelissa Chinese Linux to topple MS Windows. Artikkelissa mainittu Kai Office lienee eräs OpenOfficeen perustuvista muunnelmista.

© 2002 Raimo Koski