Spectra Linux 1.2:n laitetuki

Tällä sivulla on tietoa komponenttien ja oheislaitteiden toimivuudesta Spectra Linux 1.2:ssa. Linux-ytimen ja laitevalmistajien ajurit ja tuki paranevat jatkuvasti, joten tavoitteena on tarjota ohjeita sekä linkkejä ajantasaisiin laitelistoihin.

Laitteisiin liittyvät kysymykset ovat tervetulleita myös IT/Spectra Linuxin postituslistoille.

Tietoa laiteryhmittäin

näytönohjaimet Spectra Linux 1.2:n mukana tulee XFree86 4.2.0 ja 3.3.6, jotka tukevat useimpia yleisiä näytönohjaimia. Luettelon näiden versioiden tukemista korteista saat tästä. Useimpien korttien kanssa kannattaa käyttää 4.2.0:aa. Jotkut harvat vanhat kortit toimivat paremmin 3.3.6:n kanssa.

Näytönohjainten valmistajat voivat tarjota myös omia laiteohjaimia (ajureita), joilla näytönohjaimen saa toimimaan XFree86:n kanssa.

Näyttötilaa ja -asetuksia voi muuttaa Xconfigurator-käskyllä.
kirjoittimet Tuetut kirjoittimet. Tarkempaa tietoa saa osoitteesta http://www.linuxprinting.org/
digitaalikamerat Spectra Linux 1.2:n mukana tulee gPhoto 0.4.3, joka tukee noin 110 digitaalikameramallia. Tuettujen mallien määrä lisääntyy jatkuvasti; tällä sivulla on lista uusimman version kanssa toimivista kameroista. Huomaa, että monien mallien tuki on vielä testivaiheessa ("experimental" tai "testing").
skannerit Katso SANE ja sen tukemat laitteet.
äänikortit Spectra Linuxiin sisältyy Linuxin vakioäänijärjestelmä OSS/Free. Sen asetukset säädetään sndconfig-ohjelmalla (ellei käyttöjärjestelmä tunnista äänikorttia automaattisesti).

Käynnissä on myös ALSA-projekti, joka luultavasti tulevaisuudessa otetaan mukaan Linux-ytimeen. ALSA tukee eräitä äänikortteja (katso listaa) paremmin kuin OSS/Free, mutta vaatii hieman vaivannäköä, koska joudut toistaiseksi imuroimaan ja asentamaan sen erikseen. Tässä on esimerkki asennuksesta.

Kolmas vaihtoehto on kaupallinen OSS-järjestelmä.

Katso myös The Linux Sound HOWTO, Creativen Open Source -sivu
verkkokortit Linux Network Drivers
modeemit Ulkoiset sarjaporttiin liitettävät modeemit toimivat lähes aina Spectra Linuxin mukana tulevilla ohjelmistoilla ja laiteohjaimilla.

Sisäisistä modeemeista vain osa toimii Linuxissa. Ns. rautamodeemit toimivat suuremmalla todennäköisyydellä kuin softa- eli Win-modeemit, joissa tiedonkäsittely on siirretty suureksi osaksi itse tietokoneen prosessorin harteille.

Rob Clarkin modeemitietosivuilla on luettelo, johon on kerätty tietoa eri modeemimallien toimivuudesta ja toimimattomuudesta Linuxissa.

Katso myös linmodems.org, Modem HOWTO
GPRS-laitteet Katso Linux and GPRS ja Linux GPRS HOWTO. Myös Matkapuhelininfosta ja sen foorumista voi olla apua ongelmien ratkaisemisessa.

AT-komennoilla toimivat puhelimet saa yleisesti ottaen toimimaan Linuxissa, kunhan oikeat asetukset saa selville. Tässä on esimerkki eräästä asennuksesta.
ISDN-laitteet Katso ISDN4Linux ja sen tukemat laitteet.
USB-laitteet http://www.linux-usb.org/
kannettavat
tietokoneet
Linux on Laptops
PCMCIA-laitteet Linux PCMCIA Information Page: tuettujen PCMCIA-korttien lista
Hiiret Hiiriasetuksia voi muuttaa komennolla mouseconfig.
Näppäimistöt Lisänäppäimiä sisältävien näppäimistöjen käyttöön saa ohjeita LinEAK-sivustolta.

Muita tietolähteitä

Muokattu viimeksi 26.10.2003. (C) tomi.kajala@iki.fi